Zubná pasta proti citlivým zubom

Zvýšená citlivosť zubov postihuje veľké percento populácie. Problém citlivých zubov sa objavuje najmä po konzumácii studených potravín alebo pití chladených a horúcich nápojov. Hoci sa problém citlivých zubov môže javiť ako drobnosť...
Zvýšená citlivosť zubov postihuje veľké percento populácie. Problém citlivých zubov sa objavuje najmä po konzumácii studených potravín alebo pití chladených a horúcich nápojov. Hoci sa problém citlivých zubov môže javiť ako drobnosť, pravdou zostáva, že ľadová zmrzlina v sparných dňoch či ranná káva sú požitky, ktorým sa ťažko hovorí nie.

Zubná pasta proti citlivým zubom ako prvá pomoc

Bohužiaľ, zvýšená citlivosť zubov vás nebude trápiť iba pri konzumácii potravín a nápojov. Veľakrát sa problém objaví pri akomkoľvek kontakte zubnej kefky či jedlá s postihnutým zubom. Tomuto trápeniu už nemôžete čeliť obyčajnou úpravou stravovacích návykov, vynechaním studeného a teplého, ale budete nútený pristúpiť k liečbe zvýšenej citlivosti zubov. Jednou z prvých pomôcok, ktorú určite použijete, bude zubná pasta, ktorá vykazuje veľmi presvedčivé výsledky.

Zubná pasta nie je to jediné, čo musíme zakúpiť.

Na trhu nájdeme nepreberné množstvo zubných pást, ktoré sú určené k zníženiu citlivosti zubov. Zubná pasta je však mnohokrát chápaná ako jediná pomôcka na čistenie zubov a kefka považovaná za pomôcku, ktorá má zubnú pastu iba napeniť. Pravda je však úplne iná. Zubná kefka je hlavná pomôcka ústnej hygieny a pasta plní sprievodnú funkciu, najčastejšie osvieženie úst a preleštenie zubov. V prípade zvýšenej citlivosti zubov je teda nevyhnutné používať správnu zubnú kefku, ktorá má mäkké alebo extra mäkké rovno zastrihnuté vlákna a malú hlavičku. Akonáhle zakúpime vhodnú zubnú kefku, môžeme sa pozrieť na výber zubnej pasty proti citlivým zubom.

Zvýšená citlivosť nemusí byť príčinou problému

Zubné pasty znižujúce citlivosť zubov sa ukázali ako vhodné riešenie začínajúcich problémov a ako vhodný doplnok ordinačného ošetrenia citlivých zubov. Zubná pasta na citlivé zuby je častokrát jediným vodidlom, ktoré určí, či sa jedná o zvýšenú citlivosť, či je potrebné problém hľadať inde. Tento druh zubných pást už nepatrí medzi klasické pasty, ale medzi tzv. terapeutické, ktoré preukázateľne pacientovi uľavia od nepríjemnej bolesti. Medzi týmito pastami však existujú značné rozdiely, nielen v cene, ale aj v účinnosti a dobe trvania efektu.

Aká je najvhodnejšia zubná pasta proti citlivým zubom?

Zubné pasty môžu obsahovať rôzne zložky, ktoré prirodzene znižujú citlivosť zubov. Najmodernejšou aktívnou zložkou je NovaMin, látka pridávaná do zubných pást, ktorá uľaví od nepríjemnej bolesti v priebehu niekoľkých sekúnd. Samozrejme nemožno zubnou pastou s NovaMinom nahradiť ošetrenie v ordinácii zubných lekárov. Avšak pri ojedinelých problémoch či zvýšenej citlivosti niekoľkých zubov, obzvlášť pri konzumácii vyššie spomínaných potravín, je zubná pasta s NovaMinom výborným pomocníkom.

Ďalej na trhu nachádzame zubné pasty s obsahom draslíka či stroncia, ktoré sú dobre dostupné a vykazujú podobné výsledky. Nástup účinku je však výrazne pomalší a trvá kratšiu dobu ako v prípade NovaMinu, ktorý vytvorí na zube súvislú minerálnu vrstvu. Ostatné zubné pasty na zníženie citlivosti zubov nie sú schopné súvislú ochrannú vrstvu vytvoriť, a tak dochádza k jej skorému odlupovaniu.

Zubnou pastou to všetko začína ...

Zubná pasta je často prvým nástrojom pri zisťovaní pôvodu vašich ťažkostí. Pacienti prichádzajúci do ordinácií zubných lekárov s príznakom citlivých zubov by mali byť najprv dôkladne vyšetrení a opýtaní na všetky okolnosti vznikajúcej bolesti. Kedy bolesť prichádza, ako dlho trvá a čo ju vyvoláva. Ďalej je nevyhnutné oznámiť lekárovi vaše stravovacie návyky, obzvlášť dôležité sú pre lekára kyslé potraviny, ako džúsy a citrusové plody. Akonáhle bude mať lekár dokonalý prehľad o všetkých okolnostiach, ktoré môžu zvýšenú citlivosť zubov spôsobiť, stanoví liečebný plán, ktorý často a hlavne na začiatku liečby spočíva v používaní tej správnej terapeutickej zubnej pasty.


Autor: Jakub Šulta, Lukáš Kaloš

Poslať známemu
  
  

Pridať nový komentár

Email