Paradentóza a čo ovplyvňuje jej vznik?

Paradentóza, odborne označovaná ako parodontitída, postihuje viac ako polovicu populácie staršej ako 40 rokov. Alarmujúca je však skutočnosť, že z 80% je paradentóza príčinou straty chrupu. Na príčiny vzniku paradentózy sa bližšie pozrieme tu.
 Paradentóza, odborne označovaná ako parodontitída, postihuje viac ako polovicu populácie staršej ako 40 rokov. Alarmujúca je však skutočnosť, že z 80% je paradentóza príčinou straty chrupu. Na príčiny vzniku paradentózy sa bližšie pozrieme tu.

Hlavná príčina vzniku paradentózy

V polovici 20. storočia panoval názor, že každý človek má predispozície k vzniku paradentózy, ktoré spoločne s vekom stúpajú. Dnes vieme, že za normálnych okolností je paradentóza spôsobená zubným povlakom, ktorý musí obsahovať baktérie zodpovedné za vznik niektorého z druhov paradentózy. Zubný povlak môžeme teda označiť za hlavného pôvodcu vzniku paradentózy a zlú hygienu ústnej dutiny za príčinu hromadenia zubného povlaku. K zlej hygiene a zubnému povlaku sa pridávajú aj ďalšie faktory.

Ďalšie príčiny vzniku paradentózy

Dôležitými faktormi z hľadiska vzniku paradentózy sú aj hygienické a stravovacie návyky, vek, sila imunitného systému, dedičné faktory a niektoré systémové ochorenia.

Hygiena a paradentóza

Zlá hygiena dutiny ústnej nie je spojená s frekvenciou, ale hlavne s technikou čistenia zubov. Aby sme si však vedeli správne vyčistiť zuby, musíme nasmerovať kefku do správnych miest (viac sa dočítate v článku parodontu, čo ničí paradentóza?). Podstatné je tiež využitie celého radu zubných pomôcok napr. zubnej a medzizubnej kefky, dentálnej nite atď. Kvalitná prevencia je dôležitá predovšetkým u ľudí so sklonom k ochoreniam parodontu.

Vek a paradentóza

Vek je spojený s rizikom zhoršenej hygieny, čo má za následok zvýšené množstvo baktérií v ústnej dutine. Avšak pri dodržiavaní kvalitnej hygieny nie je vek rozhodujúcim faktorom pre vznik paradentózy. Jeho spoluúčasť je potom skôr symbolická.

Strava a paradentóza

Nevhodná strava je ďalším rizikovým faktorom pre vznik zápalu parodontu. Obzvlášť jednoduché cukry (sladidlá, čokoláda, cukríky, sladké nápoje atď.) vytvárajú vhodné prostredie pre život baktérií. Je dokázané, že zníženie príjmu jednoduchých cukrov znižuje množstvo "zlých" baktérií v ústach. Avšak pri dodržiavaní pravidiel správnej ústnej hygieny nie sú jednoduché cukry rizikovým faktorom.

Fajčenie a paradentóza

Tabakový dym veľmi významne ovplyvňuje vznik chorôb parodontu. Určité látky v tabakovom dyme znižujú prekrvenie tkanív, čo vedie k oslabeniu imunity daného miesta. Toto miesto je následne vhodné pre množenie choroboplodných baktérií.

Imunitný systém a paradentóza

Ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo ľudia bojujúci s chronickým alebo celkovým ochorením majú väčšie riziko vzniku parodontálnych ochorení.

  • Cukrovka - Ohrození sú predovšetkým jedinci trpiaci dlhodobo cukrovkou. Ľudia majúci cukrovku kratšiu dobu sú k ochoreniam parodontu menej náchylní. Hlavnú úlohu tu teda zohráva dĺžka cukrovky.
  • HIV infekcia - Štúdie preukázali vzťah medzi HIV a zvýšeným rizikom pre vznik zápalových ochorení parodontu. Bohužiaľ nie je preukázateľné, do akej miery HIV chorobné procesy ovplyvňuje.

Čítajte tiež:

  • Parodont, čo ničí paradentóza?
  • Paradentóza a jej prevencia
  • Paradentóza (tiež parodontitída)
  • Halitosis čiže zápach z úst

Autor: Jakub Šulta, Lukáš Kaloš

Poslať známemu
  
  

Pridať nový komentár

Email