Erózia zubnej skloviny spôsobená vplyvom kyselín v detskom veku

Erozívne poškodenie zubov. Tiež vám tento pojem nič nehovorí? Hoci zubné kazy zostávajú najzávažnejším problémom detských zubov, objavuje sa narastajúci počet detí trpiacich eróziou chrupu. Ako sa toto časté ochorenie prejavuje, čo ho spôsobuje a ako sa lieči sa dozviete v nasledujúcom článku.
Erozívne poškodenie zubov. Tiež vám tento pojem nič nehovorí? Hoci zubné kazy zostávajú najzávažnejším problémom detských zubov, objavuje sa narastajúci počet detí trpiacich eróziou chrupu. Ako sa toto časté ochorenie prejavuje, čo ho spôsobuje a ako sa lieči sa dozviete v nasledujúcom článku.

V súčasnej dobe je stále viac kladený dôraz na zdravé stravovanie, obzvlášť na dostatočný prísun vitamínov obsiahnutých nielen v potravinách, ale aj nápojoch. Avšak mnohé z týchto zdravých nápojov a potravín, ako je pomaranč, grapefruitový džús či hrozno, majú s aj tak odlišným zástupcom, akým sú kolové nápoje, jedno spoločné. Ich výrazná kyslosť vedie k ohrozeniu zdravia detských zubov.

anner: 12%

Prečo je erozívne poškodenie zubov tak dôležitou témou už v detstve?

Erozívne poškodenie zubov sa vyskytuje takmer u polovice detí predškolského veku a u 6 z 10 školákov. Sklovina je prispôsobená tak, aby človeku vydržala celý život. Ak je ale jej povrch narušený už pred pubertou, môžu byť dlhodobé následky veľmi vážne. Erozívne poškodenie stálych zubov v ranom detstve môže ohrozovať zuby po celý zvyšok života a vyžadovať rozsiahle, opakované a drahé ošetrenie.

Čo je erozívne poškodenie zubov?

Zubná erózia vzniká pôsobením kyselín. Najbežnejšími kyselinami vnútorného pôvodu, ktoré spôsobujú zubnú eróziu, sú žalúdočné šťavy. Najbežnejším zdrojom kyselín z vonkajšieho prostredia sú kyseliny obsiahnuté v potravinách.

Jedlá a nápoje bežne považované za súčasť zdravej výživy, ako napríklad pomarančový džús, sýtené nápoje, žuvacie tablety vitamínu C, šalátové dresingy a čerstvé ovocie, môžu zásadne prispieť k opotrebovaniu a narušeniu zubnej skloviny. Prírodné kyseliny v týchto jedlách a nápojoch totiž zmäkčujú povrch skloviny, ktorý sa potom ľahšie odiera. Ak nie je konzumácia týchto kyselín veľká, zuby môžu byť znova "vytvrdené" vďaka vápniku obsiahnutému v slinách. Prítomnosť väčšieho množstva kyselín však tento prirodzený obnovný proces narúša. Ukážkový zoznam najbežnejších kyslých nápojov a ich vplyv na zuby nájdete v tabuľke uvedenej v záložke Celý článok.

Nezáleží len na celkovom množstve kyselín
Súčasné stravovacie návyky spôsobujú, že chrup je vystavený kontaktu s kyselinami v oveľa väčšej miere, častejšie a po dlhší časový úsek. Rad detí dnes konzumuje kyslé nápoje miesto tekutín typu voda. Ich prívetivá chuť vedie k zvýšenej konzumácii a teda dlhšiemu pôsobeniu na zuby. Zuby sú dlhšie a intenzívnejšie leptané.
 

Rozpoznanie erozívneho poškodenia zuba

 
Erózia zubnej skloviny sa prejavuje zožltnutím zuba, zvýšenou citlivosťou až bolesťou pri kontakte s teplými, studenými, sladkými a kyslými potravinami či nápojmi. Je narušená hladká plocha skloviny, ktorá má zub chrániť. Na povrchu tak vznikajú nerovnosti a ryhy, ktoré uľahčujú usadenie baktérií spôsobujúcich zubný kaz.
 
  • citlivosť zubov pri konzumácii horúcich alebo studených potravín a nápojov
  • zaguľatený vzhľad povrchu zuba
  • žltkasté zafarbenie zuba, ktoré je spôsobené oslabením skloviny a presvitaním dentínu
  • tmavo žlté zafarbenie zubov
  • priesvitnosť v oblasti špičiek zubov
  • zvýšená citlivosť
  • malé praskliny na povrchu zubov

Posilnenie ochrany

Poškodenie zubnej skloviny eróziou je nezvratné, preto musíme prijať opatrenia brániace vzniku tohto ochorenia. Obzvlášť dôležitá je starostlivosť zo strany rodičov o detský chrup. Existujú jednoduché preventívne kroky, ktorými možno minimalizovať riziká vzniku erózie, ktoré zahŕňajú:

  • Vyhnúť sa čisteniu zubov bezprostredne po konzumácii kyslých jedál a nápojov, pretože v tejto fáze je sklovina najzraniteľnejšia.
  • Perlivé nápoje a ovocné džúsy vypiť rýchlo, neprevaľovať či nezadržovať ich v ústach po dlhší časový úsek.
  • Čistiť si zuby jemne, ale dôsledne krúživými pohybmi za použitia jemnej kefky a zubnej pasty s nízkou abrazivitou.
  • Dbať na dostatočný príjem tekutín. Dehydratácia má za dôsledok menšiu produkciu slín, čo vo výsledku znižuje ochranu proti poškodeniu kyselinami.
  • Pravidelne dochádzať na preventívne prehliadky a konzultovať so stomatológom či dentálnou hygieničkou akékoľvek obavy.

Správna zubná kefka a zubná pasta môžu zuby zachrániť

Ak chceme uchrániť zubnú sklovinu pred poškodením, je treba brať do úvahy, že správna zubná kefka by mala byť mäkká, malá a rovná. Takýto tvar dokáže zub vyčistiť po celej jeho ploche. Pri výbere vhodnej zubnej pasty voľte takú, ktorá má zvýšenú dostupnosť fluoridu sodného prospievajúceho zubom a zároveň nízku abrazivitu. Veľmi vhodná je napríklad zubná pasta Sensodyne Pronamel.

Autor: MUDr. Adéla Roubíčková

Skrátenie a úprava: Jakub Šulta

Poslať známemu
  
  

Pridať nový komentár

Email