Bielenie zubov alebo ako prísť o chrup

Biele zuby sú po stáročia vnímané ako odraz krásy, čistoty a kvalitnej starostlivosti o zovňajšok. Veľakrát sa ľudia uchyľovali k viac, či menej bezpečným technikám bielenia zubov, ktoré im pomohli v rôznej intenzite rozžiariť ich úsmev...
 Biele zuby sú po stáročia vnímané ako odraz krásy, čistoty a kvalitnej starostlivosti o zovňajšok. Veľakrát sa ľudia uchyľovali k viac, či menej bezpečným technikám bielenia zubov, ktoré im pomohli v rôznej intenzite rozžiariť ich úsmev.

Bielenie zubov v histórii

Spočiatku však ľudia netúžili po bielom úsmeve, ale skôr po odbúraní pálčivej bolesti zubov, ktorú prisudzovali práve nečistému chrupu. Prvopočiatky estetickej stomatológie nachádzame až v Ríme, keď starovekí Rimania vynašli metódu bielenia zubov pomocou popola z ohnísk. Metóda založená na obrusovaní povrchových vrstiev skloviny bola veľmi účinná a Rimania boli vzhľadom svojho chrupu očarení. Problém však nastal v momente, kedy boli zuby neustálym obrusovaním natoľko oslabené, že nedokázali čeliť ani pojedaniu bežnej stravy a vzápätí vypadávali. Bohužiaľ aj dnes, po viac ako dvetisíc rokoch, nachádzame veľký počet tých, ktorí v honbe za bielym úsmevom nedbajú rady odborníkov a pomocou šarlatánskych metód a babských rád si vedome ničia svoj chrup.

Bielenie zubov v časoch internetu

Bielenie zubov je fenomén dnešnej doby. Ľudia hľadajú všemožné postupy a techniky, ktorými zosvetliť chrup a rozžiariť tak svoj úsmev. Najčastejšie vyhľadávajú tieto rady na internete, obzvlášť v diskusiách, kde bohužiaľ existuje obrovské množstvo nezmyslov a poloprávd. Módnym trendom diskusných fór je bielenie zubov pomocou jedlej sódy a citrónu.

Bielenie zubov citrónom

Lacná, bezpečná a zaručená metóda, ako rýchlo vybieliť svoje zažltnuté zuby. Tak by znela jednoduchá charakteristika bielenia zubov pomocou citrónu. Ak ste tieto slová už raz počuli, počuli ste len polovicu pravdy. Citrón vám určite zuby vybieli, jedná sa o kyselinu, ktorá pri dlhšom pôsobení vybieli či rozpustí všeličo. Avšak práve kyseliny obsiahnuté v citróne vám môžu vážne poškodiť chrup. Pôsobenie kyselín na zuby spôsobuje odvápnenie zubov, ktoré sa stávajú pórovitými, krehkými a ľahko napadnuteľnými, najčastejšie baktériami spôsobujúcimi zubný kaz. Z dlhodobého hľadiska je bielenie zubov pomocou citrónu zaručenou metódou, ako prísť o zuby.

Pozn: Ak použijete na zmiernenie kyslosti citrónu posyp cukrom, vystavujete zuby pôsobeniu nielen kyselín, ale aj cukrov, čo je o dosť rýchlejšia cesta k záhube vášho úsmevu.

Bielenie zubov pomocou jedlej sódy

Každý z nás raz počul, že vhodným prípravkom na bielenie zubov je jedlá sóda. Naneste si trochu zubnej pasty na kefku, posypte ju dostatočným množstvom sódy a poriadne zuby vyleštite, tak znie osvedčená rada. Táto nepríliš zubom prospešná technika bielenia je teraz výrazne zabudnutá. Jeden z popredných spravodajských portálov totiž prišiel s odporúčaním, že klasické bielenie jedlou sódou je málo účinné. Preto by sme sódu mali zmiešať s octom a soľou a vytvoriť tak pastu. Opäť nie je sporu o nefunkčnosti tejto metódy, ktorá vás však skôr či neskôr bude stáť zuby. Dôvod je jednoduchý: Ocot obsahuje látky, ktoré pomerne rýchlo rozpustia celý zub. Soľ tu funguje ako abrazívo, ktoré vám narušené zuby dokonale zbrúsi. A jedlá sóda? Tá je v kombinácii kyseliny octovej a tvrdej soli úplne zbytočná. Agresivita samotnej jedlej sódy je v porovnaní kombinácie soli a octu takmer nulová.

Bezprostredne po jedle si čistiť zuby

Hoci to môže znieť neuveriteľne, čistenie zubov bezprostredne po konzumácii jedla je chybné. Jedlo a niektoré druhy nápojov obsahujú množstvo látok, ktoré nám počas jedla narušujú povrch zubov. Najčastejšie sa jedná o kyseliny, cukry a tvrdé častice, ktoré chvíľkovo oslabia zub, ktorý je potom náchylnejší k poškodeniu. Najvhodnejšie je držať sa pravidla všetkého s mierou a zuby si čistiť maximálne trikrát denne. Pričom by sme vždy mali vziať kefku do ruky minimálne 30 minút po poslednej konzumácii. Samozrejme ráno a v priebehu dňa je jedno, či si vyčistíte zuby pred alebo po jedle, vždy však majte na pamäti, že čistenie zubov ihneď po jedle vám môže z dlhodobého hľadiska poškodiť chrup.

Ďalšie zaručené techniky domáceho bielenia zubov

Existuje mnoho ďalších rád a postupov, ako dosiahnuť žiarivo biele zuby za pár korún. Avšak sami sa môžete presvedčiť o fakte, že nie vždy je dobré ušetriť, obzvlášť v prípade, keď sa jedná o zdravie. Preto sa prosím vyhnite bieleniu zubov pomocou gaštanovej kôry, ktorá vám zuby nevybieli, ale iba zafarbí ďasná, zuby sú potom vizuálne belšie. Ďalej drvených orechov, tie vám naopak spôsobia opuchy ďasien. Za zbytočné, ale neškodné, môžeme považovať bielenie zubov pomocou špenátu a jahôd. Ak niekto usiluje o skutočne fenomenálny zážitok pri ceste za krajším úsmevom, môže skúsiť sušený bobkový list v kombinácii s pomarančovou kôrou, to osobne považujem za vrchol domáceho kutilstva a kladiem si otázku, ako to mohlo niekoho napadnúť.

Záverom o bielení zubov ...

Ak chcete dosiahnuť krásny a zdravý úsmev, neuchyľujte sa prosím k voľne dostupným praktikám, ktoré nájdete na internete. Najprv navštívte vášho zubného lekára a konzultujte s ním problematiku bielenia zubov. Iste dospejete k názoru, že najvhodnejšia technika bielenia zubov je práve taká, ktorú môžete konzultovať so zubným lekárom. Ten nielenže stanovuje príčinu zafarbenia vašich zubov, ale zhodnotí aj možné riziká, stav chrupu a výplní a stanoví liečebný plán. Škody napáchané vlastnou nerozvážnosťou by vás vo výsledku mohli stať desaťnásobok ceny profesionálneho bielenia.


Autor: Jakub Šulta, Lukáš Kaloš

Poslať známemu
  
  

You have written:

29.6.2018 Peter

Ja pouzivam bieliacu pastu od Nuskin a som velmi spokojny http://nbblog.sk/chcete-bielsie-zubky-vyskusajte-bieliacu-pastu-ap24/

29.1.2015 Ja krava

Som piča piča piča piča a nedávam čiarky ani hovno

Pridať nový komentár

Email